Non-JUPAS 爆4同學會's Archiver

kaar 發表於 2010-9-25 18:39

[英國] Non Jupas 報番香港 (有關Social Science/ 社會學)

[i=s] 本帖最後由 kaar 於 2011-1-26 22:35 編輯 [/i]

我而家系應該讀A-level
開始報讀大學,但係我上年AS成績真系好差...
我屋企人好希望我番香港讀大學, 因為外國學費貴..
我而家都唔知點算... 家人想我報中大/港大 同科大.
前兩間我林住報Social Science/ 社會學 唔知難唔難入呢?
科大我林住報個新course - Global China Studies,不過個course正系收40人.. 系米應該都會收好高呢?
又或者呢三間有邊D科收分會低D/競爭沒甘大呢?

billy 發表於 2010-9-26 12:05

[i=s] 本帖最後由 billy 於 2010-9-26 12:08 編輯 [/i]

您好,kaar。英國學費真係超貴....

首先,想問下你上年AS 成績考成點先?同你expect AL 又考成點先?

Social Science,如果你讀中大,就真係待得social science 一科 (year 2) 再選科。其它大學,就分social science 做sociology, psychology, social work, political science, criminology 等。你鍾意邊科先?

一般黎講,psychology 會比較難入;social work 就睇interview 既表現而定;其他social science 科就唔算太難入。

科大個新course - Global China Studies, 睇個名我估都幾多人會報。不過你照報左先算啦。報多D course,收左你再響收你D科個度選科最鐘意的。

有 IELTS 8.0 夠報non-jupas 啦。不過IELTS 得兩年有效期,你報non-jupas 時過左期未?

kaar 發表於 2010-9-26 20:20

我send左個訊息比你。

我想問如果中大我林定報Sociology 系米直接報Sociology 定系報Social Science呢?
港大個個Social Science 系米好難入加呢?
科大其實我自己知自己事, 應該都唔夠好報讀...

其實呢三間有沒一D科系可能冷門D收分會低D既呢?

jacko 發表於 2010-9-26 22:09

billy 哥應該搞錯左,佢講year 2再選科個間,應該係HKU Bachelor of Social Sciences。以下係呢科可以choose 既major:

[quote]
(1) major in any one of the following core departments:

* geography
    * politics and public administration
    * psychology
    * social work and social administration
    * sociology

(2) double major in any one of (1) above in combination with any of the following:

* cognitive science
    * counselling
    * criminology
    * culture, heritage and tourism
    * global studies
    * media and cultural studies
    * social policy and community building
    * urban governance
    * economics
    * exercise science
    * finance
    * most programmes offered by the Faculties of Arts and Science

Source: [url=http://www.hku.hk/acad/ugp/faculties_soci_bss.html]http://www.hku.hk/acad/ugp/faculties_soci_bss.html[/url]
[/quote]

以2009 JUPAS 既成績計,以下既科已經叫比較易入:

[quote]
HKU
Education - Liberal Studies
25th Percentile    C    D    B    D    C
50th Percentile    B    D    E    D    C
75th Percentile    B    D    D    E
90th Percentile    D    E    C    C    D    C

Nursing (INTERVIEW IS A MUST)
25th Percentile    C    C    D    C    D
50th Percentile    C    D    C    D    C
75th Percentile    C    D    D    D    C
90th Percentile    C    D    D    D    D
[/quote]

[quote]
CU
History
75th Percentile  E    B    A    B    D     
50th Percentile  E    B    B    C    A     C  
25th Percentile  E    C    A    B    D

Religious Studies            
75th Percentile  E    D    A    C    D
50th Percentile  C    C    C    D    D   
25th Percentile  D    D    C    C

Liberal Studies
75th Percentile  D    B    C     D     E                           
50th Percentile  C    D    C     D                                    
25th Percentile  D    B    D     D     E     
[/quote]

[quote]
UST
BSc Biochemistry
Median  C D B D D      
Lower Quartile  D D C D D      

BEng Chemical Engineering
Median  D D C D B
Lower Quartile  D D C D D

BEng Electronic Engineering
Median  D D D D D
Lower Quartile  D E D D D
[/quote]

不過,我還是覺得,選自己有興趣的科目吧 (不然你要痛苦幾年.....)

另外,有些人會選擇,先入一科「水泡科」,之後靠大學的internal system 轉科。不過,你必須要在大學YEAR 1考到GPA 3.5以上,才比較可以穩陣的轉系 (而且不「包生仔的」)

hachai 發表於 2010-9-26 23:53

請問 Non-Jupas, 每間大学可能提供三個選擇, 是否大學只考慮第一志願.

2.是否早一点提交有好處.

3. 網上提交方便嗎?

請指教.

kaar 發表於 2010-9-27 05:57

Jacko兄 我send左個msg 比你 睇下你可唔可以幫到我~
我呢D成績入唔入到中大Sociology/港大Social Science/科大 BBA in Information Systems/ Management/ Marketing

我其實對Bachelor of Arts 文科有興趣但係上面講個三間系米好難入加?
我個身份報科大系米Direct Admissions?

另外BU, 理大, City 商科系米都難入呢?

GPA 3.5以上 又系o羊呢?

唔好意思 我唔係太識大學個D制度 所以好多問題>. <

jacko 發表於 2010-9-27 20:55

[quote]
請問 Non-Jupas, 每間大学可能提供三個選擇, 是否大學只考慮第一志願.
[/quote]

當然唔係啦,hachai。如果唔係只係比一個志願你選未得law。

不過,大學每一科對收生人數都有限制。如果好多叻人選某一科做第一志願,佢第一輪都收哂人啦。咁你放響第二志願,收佢想收你都無位。

[quote]
2.是否早一点提交有好處.
[/quote]

據我所知,因行政事宜很繁複,所以大學是統一處理報名的。不過,大學會分階段收生﹝每個階段統一處理﹞。首階段收滿生,到第二階段時你才報名,你幾叻都無用。

[quote]
3. 網上提交方便嗎?
[/quote]

當然較方便,最少不怕寄失吧。我建議網上提交申請後,將申請資料列印出來,自己存放好。萬一日後有什麼事,都可以用作憑證。

希望對你有幫助吧!

jacko 發表於 2010-9-27 21:17

[quote]
Jacko兄 我send左個msg 比你 睇下你可唔可以幫到我~
我呢D成績入唔入到中大Sociology/港大Social Science/科大 BBA in Information Systems/ Management/ Marketing
[/quote]

我睇左你個短消息喇。以你既成績....以上呢3科都難入D wor....

港大Social Science 都可能有機少少既,因為佢好多位。不過都係難入嫁喇。

當然,我係你就報哂咁多簡搏下大霧啦 (不過唔好咁大期望)

[quote]
我其實對Bachelor of Arts 文科有興趣但係上面講個三間系米好難入加?
[/quote]

BIG 3 絕對係難入。

[quote]
我個身份報科大系米Direct Admissions?
[/quote]

無錯。詳情可以[url=http://join.ust.hk/apply/non-jupas/application/the-application]按我觀看Direct Admissions –Local Applicants with International Qualifications 網頁[/url]

[quote]
另外BU, 理大, City 商科系米都難入呢?
[/quote]

City 商科而家都幾勁。以你既情況,BU、理大商科機會大D。我係你,一定報埋LU 同 樹仁商科啦 ﹝如果想入商科的話﹞!

[quote]
GPA 3.5以上 又系o羊呢?
[/quote]

GPA 即係general point average,指響大學裡面你既平均分 (4分滿分)。一般黎講,讀bachelor,攞到3分已經叫幾好。3.3或以上就真係好好。所以,3.5一D都唔易。

[quote]
唔好意思 我唔係太識大學個D制度 所以好多問題>. <
[/quote]

唔使介意。想當年我都係問題少年,haha ~~

Leo 發表於 2010-9-28 00:02

GPA 應該係指 Grade Point Average

不過, 以我所知 PolyU (理大) 的商學院都唔係易入的~

kaar 發表於 2010-9-28 02:26

我而家林住報o西全部.... 因為我都驚入唔到..除左樹仁/嶺南同可能報商科我其他都唔會報商科

我家人真系想我讀BIG3 >< 以我個D成績呢三間最多可以報到邊科呢?Media/ Translation 或者有o羊,除左要好多數學同科學個D 我都沒o羊所謂...

HKU BA Arts 系米 收 BCD? 定系我睇錯><
CU同UST個 BA Arts 又點呢?

我而家林住連公開大學都報..... 唉... 我怕入唔到....

KingSir 發表於 2010-9-28 12:22

既然你想讀商科, 我建議你報讀所有大學的商科, 成功機會不大, 但總不等於沒機會麻, 萬一成功, 那當然值得高興, 即使失敗, 也曾經嘗試過, 至少日後不會後悔!

至少三大 (Big 3) 的問題, 我個人認為, 如果你對該學科沒興趣, 即使成功入讀三大, 你都未必會開心, 試想想, 三年並不是一段短的時間, 要花三年時間去攻讀一個自己不喜歡的話科目, 那又何苦呢?

這個問題, 每一年都會有學生問, 每一年都有學生選擇三大, 讀一科自己沒甚興趣的科目, 而每一年都有學生後悔... 我有一位師弟, 在科大讀 Computer Science 的, 他對電腦沒興趣也沒能力, 結果三年之後, 勉強畢業, 拿著科大的學歷去找工作, 但找的是一般文員, 薪酬好像還不過萬... 所以,  拿著三大的畢業証證書, 並不代表前途一片光明, 只有在工作上能運用你的所學, 才會有好的前景

另, UST Undergraduate 只有 BBA, BEng, BSc, 並沒有 BA, Arts (MA) 要到 Postgraduate 才有

kaar 發表於 2010-9-28 22:07

其實我系曾經對商科同文科有興趣 但係知道商科沒可能我就已經決定唔報..
但係我而家好似文科都入唔到...唉

maaia 發表於 2010-9-28 22:15

[i=s] 本帖最後由 maaia 於 2010-9-28 22:26 編輯 [/i]

唔係入唔到,係入big 3 商科難少少啫。

CITYU、POLY 同 BU 商科既機會就高少少。

LU 、樹仁、珠海商科既機會又高D。重有,恆商今年開始都有商科學士報,新開應該易入D既。你睇,點會無機會入商科呢?:)

最緊要自己讀得開心啫,入咩大學,其實真係唔係話緊要得好交關 (對第一份工黎想,又想入大公司,big 3 的確係會好少少既。不過你響big 3 考3rd hon,一定無響其他U take 2nd up 咁好)。

kaar 發表於 2010-9-28 22:57

[i=s] 本帖最後由 kaar 於 2010-9-29 06:06 編輯 [/i]

其實我對社會學同文科個D都有興趣加. 因為我覺得自己寫文好過計數好多..
所以我都想知道社會學/文科我又沒機會有到 然後最後再睇下點報
入HKU Bachelor of Arts 系米仲難過 Social Science 呢?

KingSir 發表於 2010-9-29 09:59

各院校之收生成績, [url=http://www.nonjupas.com/forum/viewthread.php?tid=322&extra=page%3D1]可以參考這裡[/url]

maaia 發表於 2010-9-29 11:20

[quote]其實我對社會學同文科個D都有興趣加. 因為我覺得自己寫文好過計數好多..
所以我都想知道社會學/文科我又沒 ...
[size=2][color=#999999]kaar 發表於 2010-9-28 22:57[/color] [url=http://www.nonjupas.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=1163&ptid=691][img]http://www.nonjupas.com/forum/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

HKU文科同社會學要求都好高嫁!不過以JUPAS 成績黎睇,HKU Social Science 應該難入過Art 。

你好似只鍾情HKU 咁wor。會唔會考慮埋其他U 呀?

kaar 發表於 2010-9-29 21:09

[b]回復 [url=http://www.nonjupas.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=1166&ptid=691]16#[/url] [i]maaia[/i] [/b]

會呀,我呢幾日都睇僅邊D我夠成績報><

billy 發表於 2010-9-30 09:51

正如Maaia 話齋, CITYU、POLY 同 BU 既機會一般會高少少;LU、樹仁、珠海、恆商既機會又再高少少。

提提你,如果你睇來睇去都係BIG 3,機會就真係少好多嫁!比我幾個choice 自己,有offer 響手先再慢慢choose 好D!

kaar 發表於 2010-10-5 01:46

我會報o西 但係應該唔會報商科.. 因為唔想博..

loveangel 發表於 2010-10-5 08:17

都無問題,最緊要報哂,機會大D ;P

頁: [1]